5 december 2023 - Blogginlägg
Något av det bästa med julen är all god mat, alla munvattnande snacks och goda desserter. Därför vill vi dela med oss av några recept på läckerheter som kan inspirera dig och förhoppningsvis vara en ny hit på julbordet! ...Och självklart ett klassiskt mumsigt recept på pepparkakor!
Färskostkräm som passar lika bra till glöggfikat som julbordet! Servera på valfritt bröd och variera med olika ostsorter och kryddor.
Färskostkräm med tranbär & gräslök
ca 10 st
200 g färskost
100 g riven ost, ex Cheddar, Edamer
1 dl torkade tranbär
20 g gräslök
Instruktioner:
1. Mixa eller mosa samman färskost och riven ost.
2. Finhacka tranbär och gräslök, blanda samman. Spara lite bär till topping.
3. Skeda upp på knäckebrödsbitar, toppa med tranbär och servera.
__________________
Färskostkräm med ädelost & bacon
ca 10 st
50 g bacon
200 g färskost
100 g ädelost
1 st fikon
Instruktioner:
1. Knaperstek bacon och låt svalna. Finhacka.
2. Mixa eller mosa samman färskost och ädelost.
3. Blanda ner baconbitar.
4. Skeda upp på knäckebrödsbitar och toppa med fikonbitar.
______________________
Pannacotta med smak av lingon är en perfekt avslutning på julbordet. Lätt att göra och förbereda i god tid innan.
Lingonpannacotta
4-6 st
1 tsk gelatinpulver (eller annat geleringsmedel)
1 msk vatten
4 dl grädde
3/4 dl socker
½ tsk vaniljpulver eller 3 tsk vaniljsocker
1½ dl lingon, frysta
Topping:
lingon
pepparkakor
Instruktioner:
1. Blanda gelatinpulver med kallt vatten och låt stå i 5 minuter. Värm sedan upp det kort i mikro. Om du använder ett annat geleringsmedel (ex Agar agar, gelsocker) förbered det enligt instruktioner.
2. Koka upp grädde, socker, vanilj och lingon under omrörning.
3. Ta kastrullen från värmen och rör ner gelatinblandningen.
4. Häll krämen i fyra serveringsskålar eller i en större skål. Ställ i kylen att stelna, minst fyra timmar men gärna över natten.
_______________________
Klassiska pepparkakor
100 g smör
3/4 dl sirap
1½ dl socker
3/4 dl grädde
5 dl vetemjöl
1½ tsk bikarbonat
4 tsk kanel
2 tsk ingefära, malen
1½ tsk kryddnejlika, malen
1 tsk kardemumma, malen
Instruktioner:
Pepparkaksdeg:
1. Blanda smör, sirap, grädde och socker i en kastrull, värm och rör om tills allt smält samman.
2. Blanda mjöl, bikarbonat och alla kryddor.
3. Arbeta samman alla ingredienser till en deg.
4. Plasta in degen och lägg i kylen för att vila en timme eller längre.
Utbakning:
5. Ta fram degen och låt ligga i rumstemperatur en stund.
6. Sätt ugnen på 175 grader.
7. Kavla degen direkt på ett bakplåtspapper, så tunt eller tjockt som du föredrar.
8. Stansa ut kakor med pepparkaksformar och ta bort överflödig deg.
9. Flytta över bakplåtspappret på en plåt och grädda i mitten av ugnen i ca 5 minuter eller tills kakorna fått färg.
10. Fortsätt med resten av degen och anpassa gräddningen efter degens tjocklek. Tjockare deg kräver längre gräddning.
______________________
Kristyr
4 dl florsocker
1 st äggvita
1 krm ättiksprit eller citronsaft
Instruktioner:
1. Vispa samman alla ingredienser till en ganska fast massa.
2. Häll i en spritspåse, klipp ett litet hål, ca 2 mm, och spritsa på kakorna. Låt stelna i rumstemperatur.