Köp vad som helst i butik - vinn en bil!

Tävla nu!
Logo
name

5 december 2023 - Blogginlägg

Något av det bästa med julen är all god mat, alla munvattnande snacks och goda desserter. Därför vill vi dela med oss av några recept på läckerheter som kan inspirera dig och förhoppningsvis vara en ny hit på julbordet! ...Och självklart ett klassiskt mumsigt recept på pepparkakor!

 

Färskostkräm som passar lika bra till glöggfikat som julbordet! Servera på valfritt bröd och variera med olika ostsorter och kryddor. 
 
färskost.jpeg

Färskostkräm med tranbär & gräslök 
ca 10 st 
 
200 g färskost 
100 g riven ost, ex Cheddar, Edamer 
1 dl torkade tranbär 
20 g gräslök 
 
Instruktioner: 
1. Mixa eller mosa samman färskost och riven ost. 
2. Finhacka tranbär och gräslök, blanda samman. Spara lite bär till topping. 
3. Skeda upp på knäckebrödsbitar, toppa med tranbär och servera. 
__________________ 

Färskostkräm med ädelost & bacon 
ca 10 st 
 
50 g bacon 
200 g färskost 
100 g ädelost 
1 st fikon 
 
Instruktioner: 
1. Knaperstek bacon och låt svalna. Finhacka. 
2. Mixa eller mosa samman färskost och ädelost. 
3. Blanda ner baconbitar. 
4. Skeda upp på knäckebrödsbitar och toppa med fikonbitar. 
______________________ 

Pannacotta med smak av lingon är en perfekt avslutning på julbordet. Lätt att göra och förbereda i god tid innan. 

lingonpanacotta.jpeg

Lingonpannacotta 
4-6 st 
 
1 tsk gelatinpulver (eller annat geleringsmedel) 
1 msk vatten 
4 dl grädde 
3/4 dl socker 
½ tsk vaniljpulver eller 3 tsk vaniljsocker 
1½ dl lingon, frysta 
 
Topping: 
lingon 
pepparkakor 
 
Instruktioner: 
1. Blanda gelatinpulver med kallt vatten och låt stå i 5 minuter. Värm sedan upp det kort i mikro. Om du använder ett annat geleringsmedel (ex Agar agar, gelsocker) förbered det enligt instruktioner. 
2. Koka upp grädde, socker, vanilj och lingon under omrörning. 
3. Ta kastrullen från värmen och rör ner gelatinblandningen. 
4. Häll krämen i fyra serveringsskålar eller i en större skål. Ställ i kylen att stelna, minst fyra timmar men gärna över natten. 
_______________________ 

Klassiska pepparkakor 
 

pepparkakor.jpeg


100 g smör 
3/4 dl sirap 
1½ dl socker 
3/4 dl grädde 
5 dl vetemjöl 
1½ tsk bikarbonat 
4 tsk kanel 
2 tsk ingefära, malen 
1½ tsk kryddnejlika, malen 
1 tsk kardemumma, malen 
 
Instruktioner: 
Pepparkaksdeg: 
1. Blanda smör, sirap, grädde och socker i en kastrull, värm och rör om tills allt smält samman. 
2. Blanda mjöl, bikarbonat och alla kryddor. 
3. Arbeta samman alla ingredienser till en deg. 
4. Plasta in degen och lägg i kylen för att vila en timme eller längre. 
 
Utbakning: 
5. Ta fram degen och låt ligga i rumstemperatur en stund. 
6. Sätt ugnen på 175 grader. 
7. Kavla degen direkt på ett bakplåtspapper, så tunt eller tjockt som du föredrar. 
8. Stansa ut kakor med pepparkaksformar och ta bort överflödig deg. 
9. Flytta över bakplåtspappret på en plåt och grädda i mitten av ugnen i ca 5 minuter eller tills kakorna fått färg. 
10. Fortsätt med resten av degen och anpassa gräddningen efter degens tjocklek. Tjockare deg kräver längre gräddning. 
______________________ 


Kristyr 
 
4 dl florsocker 
1 st äggvita 
1 krm ättiksprit eller citronsaft 
 
Instruktioner: 
1. Vispa samman alla ingredienser till en ganska fast massa. 
2. Häll i en spritspåse, klipp ett litet hål, ca 2 mm, och spritsa på kakorna. Låt stelna i rumstemperatur.