Köp vad som helst i butik - vinn en bil!

Tävla nu!
Logo
name

Tips på billiga matlådor!

11 januari 2024 - Blogginlägg

Nu är tiden på året kommen när det svider lite extra mycket i plånboken och vi alla måste hålla i pengarna så mycket vi kan. Därför har vi tagit fram tips på billiga matlådor som är otroligt goda som alla har råd att laga ihop! Och själva matlådan kostar bara 10kr på DollarStore!

 

Ugnspannkaka med potatis (Lufsa) är lätt att vispa ihop, den sköter sig själv i ugnen och är mer mättande än vanlig ugnspannkaka. kan varieras med fyllning och olika tillbehör. Vi gjorde med ett paket bacon men det går lika bra med 2-3. Baconet kan bytas ut mot exempelvis broccoli, skinka eller zucchini. 
 
Potatispannkaka 
4-6 port 

 

Pannkaka recept.jpeg
 

Ingredienser
ca 1 kg potatis 
6½ dl mjölk 
2 dl vetemjöl 
1½ tsk salt 
2 krm vitpeppar 
3 st ägg 
1-3 st paket bacon (á 140 g) 
 
Smör eller olja till formen 
 
Instruktioner 
1. Sätt ugnen på 225 grader och smörj en ugnsplåt, ca 25 x 35 cm, med smör eller olja. 
2. Skala och riv potatisen grovt. 
3. Vispa samman mjölk, vetemjöl, salt och peppar. 
4. Tillsätt ägg och vispa slätt. 
5. Rör ner potatisen. 
6. Häll smeten i formen och lägg bacon ovanpå eller tryck ner något i smeten. 
7. Grädda i mitten av ugnen i ca 25 minuter eller tills pannkakan fått färg. 
8. Servera gärna med lingonsylt och riven morot. 
 
____________________ 
 
En god, mättande och smakrik grönsaksgratäng. Välj en stark ost för ännu mer smak, broccoli kan bytas ut mot blomkål och du kan tillsätta skinka eller liknande. 
 
Broccoligratäng 
4- 6 portioner 
 

Broccoli recept.jpeg

 

Ingredienser
4 dl ris 
800 g broccoli 
200 g riven ost 
4 st ägg 
3 dl mjölk 
½ dl vetemjöl 
2 msk sweet chili (kan uteslutas) 
1 tsk salt 
 
Smör eller olja till formen 
 
Instruktioner: 
1. Koka ris enligt förpackningen, ställ åt sidan. 
2. Sätt ugnen på 200 grader och smörj en ugnsform, ca 20 x 30  cm, med smör eller olja. 
3. Fryst broccoli: koka i saltat vatten i tills broccolin tinat, 1-2 minuter. 
Färsk broccoli: skölj och dela i mindre buketter. Koka  broccolin i saltat vatten i ca 5 minuter. 
4. Låt broccolin rinna av ordentligt och lägg jämnt i formen. 
5. Riv osten. 
6. Vispa samman ägg, mjölk, mjöl, sweet chili och salt. 
Om du inte vill använda sweet chili kan du istället ha i ½ tsk svartpeppar. 
7. Häll smeten över broccolin, jämna till och strö över ost. 
8. Grädda i nedre delen av ugnen i 20 minuter, flytta upp till mitten och grädda tills gratängen fått färg, ca 10 minuter. 
9. Servera gärna med mer Sweet chili och råkostsallad. 
 
 
___________________ 
 
En lättlagad och god pastasås med grönsaker, tonfisk och curry. Pastan kan bytas ut mot ris. Som variation kan du gratinera rätten, lägg pastan i botten, häll på såsen och strö över ost. Grädda i mitten av ugnen tills osten fått färg. 
 
Pasta med curry- och tonfisksås 
4-6 portioner 

 

Pasta recept.jpeg


Ingredienser
500 g valfri pasta 
ca 15 cm purjolök 
3 st burkar tonfisk (ca 200 g/burk) 
3 dl visp- eller matlagningsgrädde 
2 msk currykrydda 
½ tsk salt 
1 st röd paprika 
 
Smör eller olja till pasta och stekning 
 
Instruktioner: 
1. Koka pasta enligt förpackningen, häll i smör eller olja och ställ åt sidan. 
2. Finhacka purjolök och fräs mjuk i smör. 
3. Häll av tonfisken och tillsätt tillsammans med curry och salt. Blanda väl. 
4. Tillsätt grädde och låt koka upp. 
5. Strimla paprika och tillsätt, låt koka på låg värme tills paprikan är mjuk. 
6. Servera gärna med majs. 
 
______________ 
 
En krämig nudelrätt med vitkål, morot och vegofärs med god smak av ingefära. Det går fint att byta ut den vegtariska färsen mot nöt- eller blandfärs. 
 
NudelMUMS! 
4-6 portioner 

Nudlar recept.jpg
 

Ingredienser
3 paket snabbnudlar eller 200 g äggnudlar 
400 g vegofärs 
350 g vitkål 
300 g morot 
1 st grönsaksbuljongtärning + vatten 
2 dl creme fraiche 
1 msk ingefära, malen 
½-1 tsk cayennepeppar (kan uteslutas) 
 
Smör eller olja tills stekning 
 
Instruktioner: 
1. Koka nudlarna enligt instruktioner på förpackningen, häll av och ställ åt sidan. 
2. Strimla vitkålen och riv morötterna grovt. 
3. Fräs färsen i olja tills den börjar få färg. 
4. Tillsätt vitkål och morot, blanda om och låt fräsa på medelvärme. 
5. Lös upp buljongen i 2 dl hett vatten och tillsätt, låt koka på låg temperatur tills det mesta av vätskan kokat bort. 
6. Blanda creme fraiche, ingefära och cayennepeppar. Tillsätt, rör om och låt koka upp. 
7. Tillsätt nudlar och blanda väl. 
8. Servera gärna med strimlad isbergssallad och youghurtdressing. 
 
Enkelt, billigt & gott!